Sposób przygotowania:
Kolacja z pstrągami dla dwojga
Ryby oczyszczamy, myjemy, można odciąć głowę (ja to zrobiłam ponieważ miałam duże pstrągi i nie zmieściłyby się na patelnie). Obrane ząbki czosnku przeciskamy i łączymy z oliwą, dodajemy pół łyżeczki soli i nieco pieprzu - nacieramy pstrągi od wewnątrz, a skórę jedynie opruszamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 1-2h.
Po tym czasie pstrągi smażymy na patelni na rozgrzanym oleju lub oliwie, po ok 7 minut z każdej strony, tak aby skórka się zarumieniła a mięso w środku przybrało biały kolor. Sałatę myjemy, przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, mieszamy z oliwą i doprawiamy do smaku.
Ziemniaki myjemy, ze skórką kroimy na cząstki, wewnętrzne części ziemniaka moczymy w oleju i doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Układamy je na blaszce na papierze śniadaniowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy do czasu aż się zarumienią i będzie można w nie wbić wykałaczkę. Nie podaję dokładnego czasu bo zależne jest to od odmiany ziemniaka. Orientacyjnie ok. 20 minut.
Na talerze wykładamy usmażone pstrągi, gorące cząstki ziemniaka oraz sałatkę. Dekorujemy rzeżuchą i mandarynką.
Po tym czasie pstrągi smażymy na patelni na rozgrzanym oleju lub oliwie, po ok 7 minut z każdej strony, tak aby skórka się zarumieniła a mięso w środku przybrało biały kolor. Sałatę myjemy, przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, mieszamy z oliwą i doprawiamy do smaku.
Ziemniaki myjemy, ze skórką kroimy na cząstki, wewnętrzne części ziemniaka moczymy w oleju i doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Układamy je na blaszce na papierze śniadaniowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy do czasu aż się zarumienią i będzie można w nie wbić wykałaczkę. Nie podaję dokładnego czasu bo zależne jest to od odmiany ziemniaka. Orientacyjnie ok. 20 minut.
Na talerze wykładamy usmażone pstrągi, gorące cząstki ziemniaka oraz sałatkę. Dekorujemy rzeżuchą i mandarynką.