SUPERPRZEPIS

Zupa z pstrągiem i grzybami

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Zupa z pstrągiem i grzybami Więcej zdjęć (4)

Jedną z zup, która zaskoczyła mnie ostatnio smakiem była ta, która łączy w sobie delikatny smak pstrąga z aromatycznymi leśnymi grzybami, pomysłu Karola Okrasy i tę zupę gorąco wam dziś polecam ; )

Składniki:

Zupa z pstrągiem i grzybami

 

  • ½ dużego selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 duże prawdziwki
  • 2 nieduże pstrągi
  • 1 gałązka świeżego majeranku
  • 2 liście limonki kaffir
  • Sok z ½ limonki
  • 500 ml wody lub niedzielnego rosołu
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z pstrągiem i grzybami
Selera obieramy, kroimy go w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojony seler przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek – smażymy 5 minut.

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy na niej na rumiano pokrojone w plasterki oczyszczone grzyby. Kiedy grzyby nabiorą ładnego złotego koloru dodajemy je do garnka z selerem i cebulą. Wszystko zalewamy wodą lub rosołem, dodajemy majeranek i liście limonki i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.

Pstrągi oczyszczamy, filetujemy, usuwamy skórę i kroimy paski. Tak przygotowanego pstrąga skrapiamy sokiem z ¼ limonki. Do garnka dodajemy pstrąga, wlewamy pozostały sok z limonki, śmietanę kremówkę i gotujemy 5 minut ( nie wolno doprowadzić do wrzenia ).

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy gorąca posypaną majerankiem, smacznego ; )
Zupa z pstrągiem i grzybami
Cebulę, selera i grzyby pzrzesmażamy z ziołami
Zupa z pstrągiem i grzybami
Pstrąga filetujemy, kroimy i marynujemy w soku z limonki
Zupa z pstrągiem i grzybami
Ryby łączymy z warzywami i grzybami zalewamy bulionem i śmietanką - gotujemy