Sposób przygotowania:
Zupa z pstrągiem i grzybami
Selera obieramy, kroimy go w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojony seler przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek – smażymy 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy na niej na rumiano pokrojone w plasterki oczyszczone grzyby. Kiedy grzyby nabiorą ładnego złotego koloru dodajemy je do garnka z selerem i cebulą. Wszystko zalewamy wodą lub rosołem, dodajemy majeranek i liście limonki i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Pstrągi oczyszczamy, filetujemy, usuwamy skórę i kroimy paski. Tak przygotowanego pstrąga skrapiamy sokiem z ¼ limonki. Do garnka dodajemy pstrąga, wlewamy pozostały sok z limonki, śmietanę kremówkę i gotujemy 5 minut ( nie wolno doprowadzić do wrzenia ).
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy gorąca posypaną majerankiem, smacznego ; )
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy na niej na rumiano pokrojone w plasterki oczyszczone grzyby. Kiedy grzyby nabiorą ładnego złotego koloru dodajemy je do garnka z selerem i cebulą. Wszystko zalewamy wodą lub rosołem, dodajemy majeranek i liście limonki i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Pstrągi oczyszczamy, filetujemy, usuwamy skórę i kroimy paski. Tak przygotowanego pstrąga skrapiamy sokiem z ¼ limonki. Do garnka dodajemy pstrąga, wlewamy pozostały sok z limonki, śmietanę kremówkę i gotujemy 5 minut ( nie wolno doprowadzić do wrzenia ).
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy gorąca posypaną majerankiem, smacznego ; )
smokii
marcinka
weronikaS
Igraszki Losu