eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szpinakowe zawijańce Eli z pstrąga

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Filety z pstrąga faszerowane przesmażonym na maśle szpinakiem z czosnkiem, przyprawami i żółtym serem. Potrawa na święta lub na przyjęcie karnawałowe.

Szpinakowe zawijańce Eli z pstrąga

Składniki:

Szpinakowe zawijańce Eli z pstrąga

ryby

  • 2 pstrągi
  • 2 cebule

farsz

dodatki

  • 4 słupki (1 cm x 1 cm i długie na szerokość fileta) żółtego sera
  • masło do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Szpinakowe zawijańce Eli z pstrąga

przygotowanie pstrągów

Szpinakowe zawijańce Eli z pstrąga
Oskrobane i umyte pstrągi osuszyć ręcznikiem papierowym.

Pstrągi oskrobać, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie pstrągów cd

Szpinakowe zawijańce Eli z pstrąga
Oskrobane, umyte i osuszone pstrągi wyfiletować.

Z osuszonych pstrągów wyciąć filety.

przygotowanie pstrągów cd

Szpinakowe zawijańce Eli z pstrąga
Filety przesypać pokrojoną w kostkę cebulą.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, przesypać filety z pstrąga i włożyć do lodówki na noc.

przygotowanie farszu

Szpinakowe zawijańce Eli z pstrąga
Umyty szpinak bez ogonków odwirować lub osuszyć.

Ze szpinaku odciąć ogonki, umyć go na sicie i odwirować lub osuszyć.

przygotowanie farszu cd

Szpinakowe zawijańce Eli z pstrąga
Obrany z łupinek czosnek przecisnąć przez praskę.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie farszu cd

Szpinakowe zawijańce Eli z pstrąga
Czosnek i szpinak przesmażyć z przyprawami na maśle i ostudzić.

Na patelni roztopić masło, dodać czosnek, przyprawy i chwilę smażyć. Dodać szpinak, smażyć aż zmięknie i ostudzić.

przygotowanie zawijasów

Szpinakowe zawijańce Eli z pstrąga
Oczyszczone z cebuli filety oprószyć pieprzem i solą.

Filety oczyścić z cebuli i oprószyć solą i pieprzem.

przygotowanie zawijasów cd

Szpinakowe zawijańce Eli z pstrąga
Ma pstrągach rozłożyć szpinak.

Na filetach rozłożyć przesmażony szpinak.

przygotowanie zawijasów cd

Szpinakowe zawijańce Eli z pstrąga
Na szpinaku położyć słupki sera żółtego.

Na filetach ze szpinakiem położyć po słupku sera żółtego.

przygotowanie zawijasów cd

Szpinakowe zawijańce Eli z pstrąga
Filety zwinąć i spiąć wykałaczkami.

Przygotowane filety ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim zawijasy i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Smacznego!