Sposób przygotowania:
Pstrąg faszerowany pokrzywąETAP 1
Rybę myjemy , oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym nacieramy pstrągi wewnątrz.
Rybę odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Między czasie natomiast przygotowujemy pokrzywowe nadzienie.
Pokrzywę sparzamy, po czym szybko ją hartujemy, przelewając zimną wodą.
ETAP 2
Następnie dokładnie odciskamy i kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni.
ETAP 3
Do gotowego dodajemy pokrzywę. Całość chwilkę razem podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Do przestudzonej dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy. Jeśli boczek nie był aromatyczny, nadzienie dodatkowo doprawiamy do smaku.
ETAP 4
Gotowym nadzieniem dokładnie wypełniamy wnętrze ryb.
ETAP 5
Ryby przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego/ Na wierzchu układamy po kilka sparzonych liści pokrzywy. Całość skrapiamy olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pstrągi pieczemy około 25 minut w 180°C. Podajemy na ciepło.
marcinka