kaja__1991

kaja__1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 235]

pszczółka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

pyszny i smaczne ciasto dla całej rodziny

pszczółka

Składniki:

pszczółka

 

  • ciasto:
  • 200 gram masła
  • 200 gram cukru
  • 500 gram mąki
  • 8 łyżek mleka
  • 4 jaja
  • mały proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • masa kokosowa
  • 250 gram wiórek kokosowych
  • 150 gram masła
  • 200 gram cukru
  • 6 łyżek mleka
  • masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
  • 6 łyżek cukru
  • 250 gram masła

Sposób przygotowania:

pszczółka
masa kokosowa:
wszystkie składniki masy kokosowej wymieszać w rondelku, zagotować i odstawić do ostygnięcia.

ciasto:
utrzeć masło z cukrem i żółtkami dodając powoli mąkę zmieszana z proszkiem i mleko. na koniec dodać piane z białek lekko wymieszać i wyłożyć ciasto na blachę.
następnie polać je przestudzona mas kokosowa.
wstawić do piekarnika . upieczone ciasto przełożyć masa budyniowa najlepiej następnego dnia.
masa budyniowa:
do utartego masła dodajemy zimny ugotowany budyń.

Tagi:

ciasto