Sposób przygotowania:
Pszenne mini bułeczki
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, wymieszać z cukrem i łyżką mąki, odstawić do ruszenia drożdży. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, podrośnięte drożdże, jajko i oliwę.
Najlepiej przy pomocy robota z końcówką haka zagnieść ciasto i wyrabiać je kilka minut, wyrobione i gładkie ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i utoczyć z niego wałek z którego pociąć porcje ciasta jak na kopytka, tak pocięte porcje ciasta ułożyć na blaszce do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki po wierzchu posmarować zimną wodą i posypać troszkę mąką.
Piec w temp 220st około 10 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości bułeczek.
Najlepiej przy pomocy robota z końcówką haka zagnieść ciasto i wyrabiać je kilka minut, wyrobione i gładkie ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i utoczyć z niego wałek z którego pociąć porcje ciasta jak na kopytka, tak pocięte porcje ciasta ułożyć na blaszce do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki po wierzchu posmarować zimną wodą i posypać troszkę mąką.
Piec w temp 220st około 10 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości bułeczek.