iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pszenne mini bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Troszkę przesadziłam z rozmiarem bułeczek i wyszły mi naprawdę malutkie, ale moim zdaniem to tylko dodało im uroku.

Pszenne mini bułeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pszenne mini bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Pszenne mini bułeczki
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, wymieszać z cukrem i łyżką mąki, odstawić do ruszenia drożdży. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, podrośnięte drożdże, jajko i oliwę.

Najlepiej przy pomocy robota z końcówką haka zagnieść ciasto i wyrabiać je kilka minut, wyrobione i gładkie ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i utoczyć z niego wałek z którego pociąć porcje ciasta jak na kopytka, tak pocięte porcje ciasta ułożyć na blaszce do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki po wierzchu posmarować zimną wodą i posypać troszkę mąką.

Piec w temp 220st około 10 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości bułeczek.  
Pszenne mini bułeczki