iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pszenne bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Niezwykle proste, smaczne, pachnące i chrupiące bułeczki. Przygotowanie bułek nie zajmuje dużo czasu, a kolację mamy dzięki nim pyszną.

Pszenne bułeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pszenne bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Pszenne bułeczki
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać cukier i łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Pozostała mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać rozpuszczone i przestudzone masło, żółtko jajka, wodę oraz wyrośnięte drożdże, zagnieść gładkie ciasto które zagniatać jeszcze kilka minut, następnie odstawić do wyrośnięcia. Po około godzinie czasu ciasto wyjąć na delikatnie podsypaną mąką stolnicę i podzielić na porcje mi wyszło 8 sztuk, uformować bułeczki i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce po wierzchu posmarować białkiem na środku zrobić lekkie nacięcie i delikatnie opruszyć mąką. Przygotowane bułeczki jeszcze raz odstawić na około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 190 st i piec bułki około 20 minut.
Pszenne bułeczki
Wyrobione i gładkie ciasto odstawić do wyrośniecia.
Pszenne bułeczki
Wyrośniete ciasto podzielic na porcje i uformować bułki.
Pszenne bułeczki
Bułki przed pieczeniem posmarować białkiem i ponacinać.