Sposób przygotowania:
Pszenne bułeczki
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać cukier i łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Pozostała mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać rozpuszczone i przestudzone masło, żółtko jajka, wodę oraz wyrośnięte drożdże, zagnieść gładkie ciasto które zagniatać jeszcze kilka minut, następnie odstawić do wyrośnięcia. Po około godzinie czasu ciasto wyjąć na delikatnie podsypaną mąką stolnicę i podzielić na porcje mi wyszło 8 sztuk, uformować bułeczki i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce po wierzchu posmarować białkiem na środku zrobić lekkie nacięcie i delikatnie opruszyć mąką. Przygotowane bułeczki jeszcze raz odstawić na około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 190 st i piec bułki około 20 minut.