Sposób przygotowania:
Bagietki zapiekanki z jajemETAP 1:
Do miski przesiewam dwie łyżki mąki, dodaję drożdże, cukier, wlewam letnią wodę tyle żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Mieszam i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce. Jak zaczyn zacznie pracować czyli zrobią się bąbelki przesiewam do niego resztę mąki, dodaję sól, wlewam resztę letniej wody i ciasto wyrabiam mikserem albo łyżką drewnianą. Odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce.
ETAP 2:
Dzielę je na 2 części, wykładam na deskę podsypaną mąką i formuję bagietki, moje miały 30 cm zależało mi żeby były szerokie. Układam je na blaszce na papierze odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
ETAP 3:
Piekarnik rozgrzewam do temp 220 stopni góra dół. Spryskuję wnętrze wodą.Przed włożeniem nacinam każdą bagietkę ostrym nożem w kilku miejscach. Piekę około 10 minut potem zmniejszam do 200 stopni i piekę jeszcze około 15 minut, aż zrobią się rumiane
ETAP 4:
Zimne bagietki kroję wzdłuż, na środku wyjmuję trochę miąższu wbijam jajko polewam oliwą, posypuje ziołami, układam plastry buraka, dodaję plasterki parówki, kawałki papryki paseczki, pokrojone oliwki, dodaje czosnek z zalewy, pomidorki połówki. Można posmarować bagietki świeżym czosnkiem rozgniecionym. Posypuje pieprzem wstawiam do piekarnika na około 10 minut, temp 200 stopni aż białko jajka się zetnie a żółtko będzie lejące. Przed podaniem posypuję rukolą, natką.
.
marcinka