Sposób przygotowania:
Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulkąWykonanie farszu:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, miękkie odcedzamy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na maśle lub margarynie do miękkości i ładnego zrumienienia. Dodajemy z tłuszczem do ziemniaków, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.
Wykonanie ciasta:
Obie mąki tortową i orkiszową, sól i olej przekładamy do miski. Następnie do składników stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, aż będzie gładkie. W razie potrzeby do ciasta dolać ciepłej wody lub dosypać mąki. Następnie gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na 30 minut, żeby odpoczęło w temperaturze pokojowej.
Wałkowanie ciasta:
Następnie ciasto wałkujemy cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Szklanką wykrawamy krążki.
Lepienie pierogów:
Następnie na krążki nakładamy farsz ziemniaczany i zlepiamy dokładnie brzegi.
Gotowanie i podanie:
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z usmażoną na maśle lub margarynie cebulką i ewentualnie posiekanym szczypiorkiem.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.