Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne domowe pierogi, takie są najlepsze, polecam na piątkowy obiad. Posmakują każdemu. Z tego przepisu wychodzi 60 sztuk. Można udekorować szczypiorkiem. Polecam.

Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulką

Składniki:

Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulką

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju

Farsz:

Dodatkowo:

  • 1 duża cebula
  • masło lub margaryna do smażenia
  • mąką pszenna do posypania stolnicy
  • ewentualnie szczypiorek

Sposób przygotowania:

Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulką

Wykonanie farszu:

Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulką
Z podanych składników wykonujemy farsz ziemniaczany.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, miękkie odcedzamy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na maśle lub margarynie do miękkości i ładnego zrumienienia. Dodajemy z tłuszczem do ziemniaków, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.

Wykonanie ciasta:

Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulką
Z podanych składników wykonujemy ciasto na pierogi.

Obie mąki tortową i orkiszową, sól i olej przekładamy do miski. Następnie do składników stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, aż będzie gładkie. W razie potrzeby do ciasta dolać ciepłej wody lub dosypać mąki. Następnie gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na 30 minut, żeby odpoczęło w temperaturze pokojowej.

Wałkowanie ciasta:

Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulką
Nastepnie gdy ciasto odpocznie wałkujemy je.

Następnie ciasto wałkujemy cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Szklanką wykrawamy krążki.

Lepienie pierogów:

Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulką
Następnie z ciasta i farszu formujemy pierogi.

Następnie na krążki nakładamy farsz ziemniaczany i zlepiamy dokładnie brzegi.

Gotowanie i podanie:

Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulką
Gotowe pierogi podajemy z cebulką i ewentualnie ze szczypiorkiem.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z usmażoną na maśle lub margarynie cebulką i ewentualnie posiekanym szczypiorkiem.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.