kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1016]

Pierogi z ziemniakami, fetą i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne pierogi. Farsz przygotowałam z ziemniaków, sera feta i smażonej cebulki. Polecam.

Pierogi z ziemniakami, fetą i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z ziemniakami, fetą i cebulą

Na ciasto :

Na farsz :

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag fety
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Na omastę :

  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki oleju

Ponadto :

  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniakami, fetą i cebulą
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oleju. Studzimy. W międzyczasie ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę do miski. Dodajemy przesmażoną cebulę oraz startą na tarce fetę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i robimy kuleczki.

Do drugiej miski wkładamy składniki na ciasto i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Kładziemy przygotowane kulki ziemniaczane i zlepiamy pierogi.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez 2 -3 minuty od wypłynięcia.

Omasta : cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oleju. Pierogi podajemy z przygotowaną omastą i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Pierogi z ziemniakami, fetą i cebulą
Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i mieszamy.
Pierogi z ziemniakami, fetą i cebulą
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy ciasto.
Pierogi z ziemniakami, fetą i cebulą
Na wyciętych krążkach ciasta układamy przygotowany farsz.
Pierogi z ziemniakami, fetą i cebulą
Ugotowane pierogi odsączamy z wody na cedzaku.