Sposób przygotowania:
Pierogi z ziemniakami i szpinakiem
Ciasto:Na stolnice wsypać mąkę , wlewać stopniową gorącą wodę , zaparzając ciasto widelcem, wlać masło.
Zagnieść gładkie , odchodzące od dłoni ciasto ( można dodać szczyptę soli).
Pozostawić na 30 min aby odpoczęło.
Farsz:Cebulę pokroić w kostkę,czosnek oraz liście szpinaku posiekać drobno.
Rozgrzać masło klarowane,zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak, smażyć aż liście zwiędną.
Ziemniaki wraz z serem białym przecisnąć przez praskę, dodać szpinak.
masę doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 4 części, każdy kawałek rozwałkować na cienki placek.
Z ciasta wykrawać kółka – użyłam szklanki.
Na każdym krążku kłaść po ok. łyżce farszu.
Zlepiać dokładnie brzegi tworząc pieroga.
Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku z łyżką oleju do wypłynięcia , odcedzić.
Podawać z podsmażoną na maśle cebulką, stopionym masłem lub podsmażone na rumiano.
Zagnieść gładkie , odchodzące od dłoni ciasto ( można dodać szczyptę soli).
Pozostawić na 30 min aby odpoczęło.
Farsz:Cebulę pokroić w kostkę,czosnek oraz liście szpinaku posiekać drobno.
Rozgrzać masło klarowane,zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak, smażyć aż liście zwiędną.
Ziemniaki wraz z serem białym przecisnąć przez praskę, dodać szpinak.
masę doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 4 części, każdy kawałek rozwałkować na cienki placek.
Z ciasta wykrawać kółka – użyłam szklanki.
Na każdym krążku kłaść po ok. łyżce farszu.
Zlepiać dokładnie brzegi tworząc pieroga.
Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku z łyżką oleju do wypłynięcia , odcedzić.
Podawać z podsmażoną na maśle cebulką, stopionym masłem lub podsmażone na rumiano.
SylaUla
Martyna12
Dokładnie :)