Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z farszem ala ruskim, z dodatkiem świeżego szpinaku oraz czosnku. Ciasto z masłem jest plastyczne i pracuje się nim idealnie zaś sam ziemniaczany farsz jest wyśmienity, dobrze doprawiony pachnąc czosnkiem i szpinakiem.

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem

Składniki:

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem
Ciasto:Na stolnice wsypać mąkę , wlewać stopniową gorącą wodę , zaparzając ciasto widelcem, wlać masło.

Zagnieść gładkie , odchodzące od dłoni ciasto ( można dodać szczyptę soli).

Pozostawić na 30 min aby odpoczęło.

Farsz:Cebulę pokroić w kostkę,czosnek oraz liście szpinaku posiekać drobno.

Rozgrzać masło klarowane,zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak, smażyć aż liście zwiędną.

Ziemniaki wraz z serem białym przecisnąć przez praskę, dodać szpinak.

masę doprawić solą i pieprzem.

Ciasto podzielić na 4 części, każdy kawałek rozwałkować na cienki placek.

Z ciasta wykrawać kółka – użyłam szklanki.

Na każdym krążku kłaść po ok. łyżce farszu.

Zlepiać dokładnie brzegi tworząc pieroga.

Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku z łyżką oleju do wypłynięcia , odcedzić.

Podawać z podsmażoną na maśle cebulką, stopionym masłem lub podsmażone na rumiano.