nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Pszenno-żytni chleb na zakwasi z maszyny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis na pyszny, domowy pachnący i zdrowy chleb.

Pszenno-żytni chleb na zakwasi z maszyny

Składniki:

Pszenno-żytni chleb na zakwasi z maszyny

 

 

  • ew. ziarna słonecznika

Sposób przygotowania:

Pszenno-żytni chleb na zakwasi z maszyny
Przygotowanie zakwasu: Przez około 5 dni wsypujemy róówne ilości mąki żytniej i wody, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce. 1. W maszynie umieszczamy kolejno: wodę, zakwas i drożdże, mąki, sól i cukier. 2. Ewentualnie po sygnale dźwiękowym dorzucamy ziarna słonecznika. Chleb pieczemy na 3 godzinnym programie. Masa chleba ok. 0,9 kg.

Tagi:

chleb pieczywo