Sposób przygotowania:
Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Składniki zaczynu wymieszać w misce. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie zaczyn, obie mąki i wodę krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Najlepiej jest to zrobić w robocie z końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać sól i ponownie krótko ciasto wyrabiać mikserem na wolnych obrotach. Miskę nakryć folią spożywczą na 2,5 godziny do wyrastania. W tym czasie ciasto składać dwa razy. Następnie uformować bochenek, włożyć go do wysypanego mąką koszyka. Koszyk włożyć do dużej torby foliowej, zawiązać ją i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie blaszkę będącą na wyposażeniu piekarnika umieścić w nim i nastawić temperaturę na 220°C. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć blaszkę i zdecydowanym ruchem przełożyć ciasto z koszyka. Naciąć chleb ostrym nożem. Gorącą blaszkę z ciastem jak najszybciej wstawić ponownie do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić 1/2 szklanki kostek lodu i piec chleb z parą 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i wypuścić parę. Obniżyć temperaturę do 200°C i piec 25-30 minut. Chleb wyjąc z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
edytaha
anemon
Dla mnie jest idealny i właśnie ten chleb piekę najczęściej, bo najbardziej mi smakuje. Bardzo Ci dziękuję.
boguszaga
anemon
Jeśli jest ciepło w kuchni wystarczy wyjąć ciasto z lodówki i włączyć piekarnik, w czasie gdy piekarnik się nagrzewa ciasto wystarczająco się ogrzeje. Jeśli w pomieszczeniu jest nieco chłodniej wyjmuję trochę wcześniej.