Sposób przygotowania:
Pszenno-żytni chleb na zakwasie z buraczkiem
Do misy robota wsypać wszystkie maki i sól. Dolać wodę i zakwas. Przemieszać składniki niedbale. Buraczki zetrzeć na dużych oczkach (użyłam robota, ma bardzo duże oczka). Wrzucić do misy i zagnieść krótko ciasto, tyle by składniki się ładnie połączyły. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Po tym czasie przełożyć ciasto do formy (średnica 23cm), wyrównać wierzch i posypać obficie makiem. Docisnąć dłonią. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze 45-50 minut, aż bochenek popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Bochenek wystudzić na kratce.