Bułki dyniowe z natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Mięciutkie, idealne na śniadanie i w pięknym słonecznym kolorze, który sprawia, że poranek staje się lepszy.

Bułki dyniowe z natką pietruszki

Składniki:

Bułki dyniowe z natką pietruszki

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g puree z dyni
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ew. ulubione ziarna do posypania

Sposób przygotowania:

Bułki dyniowe z natką pietruszki

ETAP 1:

Bułki dyniowe z natką pietruszki
Mąkę i resztę składników wkładamy do miski

Przesianą mąkę, razem z drożdżami, cukrem, solą, dyniowym puree i natką pietruszki umieszczamy w misce.

ETAP 2:

Bułki dyniowe z natką pietruszki
Dodajemy letnią wodę i dokładnie wyrabiamy

Do tego dolewamy letnią wodę i zagniatamy.

ETAP 3:

Bułki dyniowe z natką pietruszki
Uformowane i wyrośnięte bułki pieczemy 15 minut

Pod koniec dodajemy olej i znowu zagniatamy, aż olej połączy się z ciastem. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy i dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w bułkę i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia (ok.30 minut).

Po tym czasie bułki smarujemy wodą i ewentualnie posypujemy ziarnami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.