SUPERPRZEPIS

Chleb z dynią i ziarnami słonecznika

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Chleb z dynią i ziarnami słonecznika

Chleb z dodatkiem musu dyniowego z ziarnami słonecznika od kilku lat gości na moim świątecznym stole. Wszyscy domownicy takim chlebem są zachwyceni.

Składniki:

Chleb z dynią i ziarnami słonecznika

 

Sposób przygotowania:

Chleb z dynią i ziarnami słonecznika

ETAP 1:

Chleb z dynią i ziarnami słonecznika
Drożdże wymieszać z cukrem, połączyć z mlekiem.

Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Chleb z dynią i ziarnami słonecznika
Mąkę połączyć z rozczynem, musem i resztą składników.

Do przesianej mąki wlać wyrośnięty rozczyn, olej, dodać mus z dyni i sól, wyrabiać około 10 minut.

ETAP 3:

Chleb z dynią i ziarnami słonecznika
Ciasto połączyć z ziarnami słonecznika i wyrobić.

Pod koniec wyrabiania wsypać ziarna słonecznika. Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski.

ETAP 4:

Chleb z dynią i ziarnami słonecznika
Ciasto włożyć do formy i odłożyć w ciepłe miejsce.

Gotowe ciasto wyłożyć na deskę, uformować, włożyć do formy keksowej. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Chleb z dynią i ziarnami słonecznika

Wyrośnięte ciasto ostrym nożem naciąć w kilku miejscach, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około pół godziny w temp 190-200 stopni.


Tagi:

chleb dynia