szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pszenno-żytnie zaplątane bułeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pszenno-żytnie zaplątane bułeczki w sam raz na śniadanie.

Pszenno-żytnie zaplątane bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenno-żytnie zaplątane bułeczki

 

  • 190g mąki pszennej
  • 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 40 ml oliwy
  • 20 g świeżych drożdzy
  • 50 ml letniego mleka
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • łyżka zarodków pszennych

 

Sposób przygotowania:

Pszenno-żytnie zaplątane bułeczki
Drożdże pokruszyć i włożyć do kubka. Zalać letnim mlekiem, dodać cukieri i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce wymieszac ze sobą 2 rodzaje mąki z sola. Dodać drożdże i wyrabiać ciasto, ewentualnie można dolać odrobinę mleka jeśli ciasto nie chce się lepić. Na koniec dodajemy oliwe i wyrabiamy aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 kawałków i z każdego uformowac cienki wałeczek. Wałeczki zaplątać jakby w luźny supeł i połączyć oba końce. Tak przygotowane odłożyć przykryte ściereczka na pól godziny. Po tym czasie wierzch babeczek posmarować jajkiem wymieszanym z łyżka mleka i zarodkami pszennymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 25 minut.
Pszenno-żytnie zaplątane bułeczki
W misce mieszamy dwa rodzaje mąki z solą
Pszenno-żytnie zaplątane bułeczki
Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia
Pszenno-żytnie zaplątane bułeczki
Formujemy cienkie wałeczki i zaplątujemy na supełek
Pszenno-żytnie zaplątane bułeczki
Przygotowane babeczki pieczemy ok 25 minut.