Sposób przygotowania:
Pszenno-żytnie zaplątane bułeczki
Drożdże pokruszyć i włożyć do kubka. Zalać letnim mlekiem, dodać cukieri i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce wymieszac ze sobą 2 rodzaje mąki z sola. Dodać drożdże i wyrabiać ciasto, ewentualnie można dolać odrobinę mleka jeśli ciasto nie chce się lepić. Na koniec dodajemy oliwe i wyrabiamy aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 kawałków i z każdego uformowac cienki wałeczek. Wałeczki zaplątać jakby w luźny supeł i połączyć oba końce. Tak przygotowane odłożyć przykryte ściereczka na pól godziny. Po tym czasie wierzch babeczek posmarować jajkiem wymieszanym z łyżka mleka i zarodkami pszennymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 25 minut.
marietta