Sposób przygotowania:
Pszenny chleb na podmłodzieetap 1
Podmłoda :Do miski włożyć rozdrobnione drożdże, mąkę i wodę i dokładnie wymieszać.Miskę zakryć ściereczką i zostawić wszystko na około 10 godzin w temperaturze pokojowej.
etap 2
Po upływie tego czasu drożdże wymieszać z solą.Podmłodę przełożyć do misy robota z hakiem, dodać drożdże wymieszane z wodą i solą oraz wsypać mąkę.Wszystko wyrabiać 5 minut a potem wlać olej i wyrabiać kolejne 3 - 5 minut.
etap 3
Garnek ceramiczny wyłożyć papierem do pieczenia, do naczynia włożyć ciasto, oprószyć mąką i przykryć ściereczką.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia.Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić piekarnik na 220 stopni.
etap 4
Gdy piekarnik się zagrzeje wstawić naczynie zw wyrośniętym ciastem i piec chleb przez 45 minut.Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i zdjąć papier i na koniec wystudzić chleb na kratce.