SUPERPRZEPIS

Pszenny chleb na podmłodzie

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Pszenny chleb na podmłodzie

Pierwszy raz upiekłam chleb na podmłodzie. I muszę przyznać, że jest o wiele lepszy niż taki na drożdżach bez podmłody.

Składniki:

Pszenny chleb na podmłodzie

Podmłoda

Ciasto

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na podmłodzie

etap 1

Pszenny chleb na podmłodzie
w misce wymieszać składniki na podmlodę czyli drożdże mąkę i wodę i zakryć

Podmłoda :Do miski włożyć rozdrobnione drożdże, mąkę i wodę i dokładnie wymieszać.Miskę zakryć ściereczką i zostawić wszystko na około 10 godzin w temperaturze pokojowej.

etap 2

Pszenny chleb na podmłodzie
Podmłodę przełożyć do misy robota z hakiem, dodać drożdże wymieszane z wodą i solą oraz wsypać mąkę.

Po upływie tego czasu drożdże wymieszać z solą.Podmłodę przełożyć do misy robota z hakiem, dodać drożdże wymieszane z wodą i solą oraz wsypać mąkę.Wszystko wyrabiać 5 minut a potem wlać olej i wyrabiać kolejne 3 - 5 minut.

etap 3

Pszenny chleb na podmłodzie
Garnek ceramiczny wyłożyć papierem do pieczenia, do naczynia włożyć ciasto, oprószyć mąką i przykryć ściereczką.

Garnek ceramiczny wyłożyć papierem do pieczenia, do naczynia włożyć ciasto, oprószyć mąką i przykryć ściereczką.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia.Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić piekarnik na 220 stopni.

etap 4

Pszenny chleb na podmłodzie
Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i zdjąć papier i na koniec wystudzić chleb na kratce.

Gdy piekarnik się zagrzeje wstawić naczynie zw wyrośniętym ciastem i piec chleb przez 45 minut.Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i zdjąć papier i na koniec wystudzić chleb na kratce.


Tagi:

chleb