Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z gruszką i płatkami orkiszowymi
W misce wymieszać drożdże z mlekiem.
Następnie dodać sól oraz mąkę, płatki orkiszowe, olej i startą na grubych oczkach gruszkę.
Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto.
Ciasto delikatnie oprószyć mąką, zakryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je kilka razy składając na trzy i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne i nastawić piekarnik na 200 stopni.
Gdy się zagrzeje włożyć podrośnięty bochenek i zakryć pokrywkę, piec 30 minut.
Potem pokrywkę zdjąć i dalej piec 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Następnie dodać sól oraz mąkę, płatki orkiszowe, olej i startą na grubych oczkach gruszkę.
Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto.
Ciasto delikatnie oprószyć mąką, zakryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je kilka razy składając na trzy i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne i nastawić piekarnik na 200 stopni.
Gdy się zagrzeje włożyć podrośnięty bochenek i zakryć pokrywkę, piec 30 minut.
Potem pokrywkę zdjąć i dalej piec 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
SylaUla