zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2419]

Pszenny chleb z gruszką i płatkami orkiszowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny domowy chleb z dodatkiem dojrzałej gruszki i płatków orkiszowych. Znowu pieczony w żaroodpornym naczyniu.

Pszenny chleb z gruszką i płatkami orkiszowymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pszenny chleb z gruszką i płatkami orkiszowymi

 

  • 750 g mąki pszennej typ 500
  • 1 duża dojrzała gruszka
  • 100 g płatków orkiszowych
  • 2 szk letniego mleka
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z gruszką i płatkami orkiszowymi
W misce wymieszać drożdże z mlekiem.

Następnie dodać sól oraz mąkę, płatki orkiszowe, olej i startą na grubych oczkach gruszkę.

Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto.

Ciasto delikatnie oprószyć mąką, zakryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je kilka razy składając na trzy i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne i nastawić piekarnik na 200 stopni.

Gdy się zagrzeje włożyć podrośnięty bochenek i zakryć pokrywkę, piec 30 minut.

Potem pokrywkę zdjąć i dalej piec 30 minut.

Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Pszenny chleb z gruszką i płatkami orkiszowymi
w misce umieścić składniki ciasta na chleb
Pszenny chleb z gruszką i płatkami orkiszowymi
wyrobić ciasto i zostawić je do wyrośnięcia

Tagi:

pieczywo chleb