Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny chleb z maślanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie ma nic lepszego niż świeżutki,samodzielnie upieczony chlebek... W dodatku ten zapach, który unosi się po domu podczas pieczenia.

Pszenny chleb z maślanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chleb z maślanką

 

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g otrębów pszennych
  • 5 szklanek mąki tortowej
  • 1 czubata łyżka soli
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb z maślanką
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut. Mąkę dokładnie wymieszać z otrębami i solą. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, olej i maślankę. Wszystko wymieszać i zagnieść. Ciasto wyrabiać 10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i przełożyć do foremki (użyłam tortownicy o średnicy 27 cm). Odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 75 minut. Studzić na kratce.
Pszenny chleb z maślanką
Drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z cukrem.
Pszenny chleb z maślanką
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Pszenny chleb z maślanką
Rozczyn olej i maślanka dodane do sypkich składników.
Pszenny chleb z maślanką
Wyrośnięte i odgazowane ciasto przełożone do foremki.

Tagi:

chleb pieczywo