Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zakwasie z zieloną soczewicą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Uwielbiam dodawać różne zdrowe składniki do chlebów, aby zwiększyć ich wartość :) Tym razem upiekłam chleb z zieloną soczewicą, wyszło pysznie!

Chleb na zakwasie z zieloną soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zakwasie z zieloną soczewicą

 

  • Zaczyn:
  • 50 g zakwasu żytniego
  • 100 g wody
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • Ciasto właściwie:
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 150 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • Do posypania: siemię lniane

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z zieloną soczewicą
Wieczorem należy nastawić zaczyn: wymieszać składniki, miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Soczewicę ugotować, odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Na drugi dzień dodać do zaczynu wodę, sól, mąkę. Wsypać ugotowaną soczewicę i zagnieść jednolite ciasto, wyrabiać 5 minut, przykryć misę ściereczką i odstawić na 4 godziny. Następnie przełożyć ciasto do dużej keksówki (ok. 15x28), wyrównać mokrą dłonią, posypać siemieniem lnianym, odstawić do ponownego wyrośnięcia, około 2-3 godziny).Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20-25 minut. wystudzić na kratce. 
Chleb na zakwasie z zieloną soczewicą
Wieczorem należy nastawić zaczyn: wymieszać składniki, miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Soczewicę ugotować, odcedzić i pozostawić do ostudzenia.
Chleb na zakwasie z zieloną soczewicą
Na drugi dzień dodać do zaczynu wodę, sól, mąkę.
Chleb na zakwasie z zieloną soczewicą
Wsypać ugotowaną soczewicę i zagnieść jednolite ciasto, wyrabiać 5 minut, przykryć misę ściereczką i odstawić na 4 godziny.
Chleb na zakwasie z zieloną soczewicą
Następnie przełożyć ciasto do dużej keksówki (ok. 15x28), wyrównać mokrą dłonią, posypać siemieniem lnianym, odstawić do ponownego wyrośnięcia, około 2-3 godziny). p 4