Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie z zieloną soczewicą
Wieczorem należy nastawić zaczyn: wymieszać składniki, miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Soczewicę ugotować, odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Na drugi dzień dodać do zaczynu wodę, sól, mąkę. Wsypać ugotowaną soczewicę i zagnieść jednolite ciasto, wyrabiać 5 minut, przykryć misę ściereczką i odstawić na 4 godziny. Następnie przełożyć ciasto do dużej keksówki (ok. 15x28), wyrównać mokrą dłonią, posypać siemieniem lnianym, odstawić do ponownego wyrośnięcia, około 2-3 godziny).Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20-25 minut. wystudzić na kratce.
anemon
Alex_M
dziękuję :) i polecam!