Sposób przygotowania:
Ptysie
Wodę z margaryną i szczyptą soli zagotować w rondelku. Zsunąć z ognia, dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną. Rondelek postawić ponownie na ogniu, ciasto ucierać drewnianą łyżką, rozbijając grudki mąki. Wyrabiać, aż będzie gładkie, lśniące i dobrze wysmażone. Rondelek z usmażonym ciastem zestawić z ognia, lekko • przestudzić. Przez cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Wyrabiać łyżką, aż ciasto będzie zupełnie zimne. Do ostudzonego ciasta dodać proszek do pieczenia, jeszcze raz wyrobić. Blachę do pieczenia wyłożyć folią i wysmarować oliwą lub • olejem. Szprycę cukierniczą napełnić ciastem, wyciskać kule wielkości małych jabłek. Porcje ciasta powinny znajdować się dość daleko od siebie. Ciasto można również nakładać na blachę łyżką. Wstawić do piekarnika, piec przez 25-30 minut w tempe-• raturze 220° C. Przez pierwsze 10 minut nie wolno otwierać piekarnika, by ciasto ładnie wyrosło. Upieczone, lekko zrumienione ptysie wyjąć, ostudzić, przekroić bardzo ostrym nożem, zdjąć wierzchy.