eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ptysie Eli z łososiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Czy ptysie zawsze muszą być na słodko?Ależ nie.

Ptysie Eli z łososiem

Składniki:

Ptysie Eli z łososiem

 

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 opakowania serka kremowego Almette
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki chrzanu
  • 40 dkg wędzonego na zimno łososia
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ptysie Eli z łososiem
Wodę wlać do rondla,dodać margarynę i zagotować.Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.Do wrzącej wody z margaryna wsypywać mąkę,ciągle mieszając,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla.Zdjąć rondel z ognia i mieszając przestudzić ciasto,żeby nie było wrzące.Do ciepłego ciasta wbić jajko i ucierać aż połączy się z ciastem.Po kolei wbijać następne jajka.Na blachy do pieczenia położyć pergamin i szprycą do ciasta wyciskać okrągłe stożki.Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 30-35 minut,aż się zrumienią.Koperek(odłożyć do dekoracji tyle małych gałązek ile jest ptysi) i szczypiorek posiekać.Z łososia odłożyć do dekoracji tyle cienkich pasków ile jest ptysi.Resztę łososia pokroić w drobną kostkę.Serek,śmietanę,chrzan,sól,pieprz utrzeć na puszystą masę.Dodać koperek,szczypiorek,łososia i wymieszać.Ptysie przekroić i na dolne części nałożyć masę serowo-łososiową.Każdego ptysia ozdobić paskiem łososia,gałązką koperku i przykryć górną częścią.Smacznego!