Sposób przygotowania:
Ptysie na wytrawno z niespodzianką
Ptysie: W garnuszku roztapiam masło wraz z wodą i starannie mieszam. Następnie dodaję mąkę i sól i gotując całość na małym ogniu energicznie mieszam lub pomagam sobie mikserem. mieszam aż ciasto zrobi się dość gęste i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Musi zacząć tworzyć się jedna wielka kula a ciasto powinno ładnie błyszczeć. Następnie dodaję jajka i dalej mieszam / miksuję aż do wchłonięcia i połączenia się składników. Następnie blachę wykładam papierem do pieczenia i łyżką nakładam porcje ciasta. Piekę ok 30 minut w temp 210 Wyjmuję z piekarnika i studzę. W tym czasie jajka gotuję na twardo. Do miseczki wlewam jogurt. Czosnek obieram i wyciskam do jogurtu. Doprawiam lekko solą i pieprzem. Jajka obieram i kroję w ósemki lub w grubsze plastry. Każdego ptysia przekrajam na pół. Do środka wkładam jajko (kawałek lub plaster), po łyżeczce sosu czosnkowego, kapkę ketchupu i kawałek pietruszki.
edytaha
Elficzna
pyszne są hih ;p polecam