suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ptysie parzone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na typowe ciasto ptysiowe, ok 10 sztuk

Ptysie parzone

Składniki:

Ptysie parzone

 

Sposób przygotowania:

Ptysie parzone
Mąkę przesiewamy przez sito, wodę gotujemy z tłuszczem i solą. Wsypujemy do niej mąkę, a następnie mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż na dnie garnka utworzy się biała warstwa. Wkładamy ciasto do miski, dodajemy jedno jajko i mieszamy, nieco schładzamy, następnie dodajemy resztę jajek i mieszamy, tak długo, aby ciasto nabrało ładnego błyszczącego polotu. Na blasze wyłożonej papierem, za pomocą szprycki z gwiaździstą końcówką wyciskamy ok 10 porcjo ciasta. Pieczemy przez 20 min, w tem. 200oC. Po upieczeniu i przestygnięciu można je nadziewać kremem, owocami itp.

Tagi:

ciastka ptysie