Sposób przygotowania:
Ptysie pikantne z jajkiem
1. W rondelku zagotować wodę, dodać masło, zestawić z ognia. Dodać mąkę i sól, wymieszać dokładnie. Rondelek postawić na wolnym ogniu, podgrzewać, mieszając, aż ciasto utworzy całość. Zestawić z ognia, dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Mieszać, aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące.
2. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, zachowując duże odstępy. Piec na złoty kolor w temp. 200st. ok.20-25 min. Jeszcze ciepłe ptysie przekroić, ostudzić.
3. Jajka pokroić w plasterki i układać na spód ptysi. Masło zmiksować z koncentratem pomidorowym, chili i ostrą papryką, wyciskać dekoracyjnie na jajka. Udekorować natką pietruszki.
2. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, zachowując duże odstępy. Piec na złoty kolor w temp. 200st. ok.20-25 min. Jeszcze ciepłe ptysie przekroić, ostudzić.
3. Jajka pokroić w plasterki i układać na spód ptysi. Masło zmiksować z koncentratem pomidorowym, chili i ostrą papryką, wyciskać dekoracyjnie na jajka. Udekorować natką pietruszki.