lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Ptysie wg lipka02

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ptysie przekładane bardzo dobrą masą

Ptysie wg lipka02

Składniki:

Ptysie wg lipka02

 

  • Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli

 

  • Masa:
  • 1 szkl kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Ptysie wg lipka02
W garnku zagotuj wodę,dodaj masło.Gdy się rozpuści wsyp do niego przesianą mąkę,szczyptę soli i cukier.Mieszaj wszystko na małym ogniu do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia.Odstaw ciasto do przestudzenia i wbijaj do niego stopniowo po jajku cały czas mieszając.Wyciskaj szprycą porcje ciasta na wytłuszczoną blachę.Piecz około 25 minut. Kremówkę ubij z cukrem i dodaj do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody.Gorące ptysie przekrój,wypełnij masą i posyp z wierzchu cukrem pudrem.