Ptysie z bita smietana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

http://www.doradcasmaku.pl/profil/351/zoha1234567890-bakowska.html

Ptysie z bita smietana

Składniki:

Ptysie z bita smietana

 

  • 140 g mąki pszennej,
  • 12 g cukru waniliowego,
  • 84 g cukru pudru,
  • 250 g jaja,
  • 60 g cukru pudru( do posypania ptysi),
  • 10 g margaryny do blach,
  • 5 g maki do blach,
  • 67 g margaryna,
  • 160 cm3 wody,
  • 540 g śmietanki kremówki 30%

 

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z bita smietana
wiec tak pierwsze 7 składników jest na korpusy reszta na krem bita śmietana. Nalezy dokładnie odmierzyć wszystkie składniki ;)bo mogą ptyski nie wyjść. Sporządzić ciasto ptysiowe.Na blachę tuba do tortów formować ptysie o odległości 4-7 cm. Najpierw ptyski pieczemy w tem 200 stopni przez oklo20 minut. Po zarumienieniu wyrobów ok 10 minut należy otworzyć piekarnik i usunąć nadmiar pary wodnej. Pod koniec wypieku należy obniżyć temperaturę na 180 stopni aby obsuszyć wyroby. Wyroby ostudzićPamiętaj! Jeżeli po wyjściu z piekarnika wyroby wilgotnieją , tracą kształt i opadają należy natychmiast włożyć wyroby do gorącego piekarnika na kilkanaście minut.