Sposób przygotowania:
Ptysie z bitą śmietaną według Gosi85
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Wodę z masłem lub margaryną zagotować w rondelku z grubym dnem. Następnie dodać mąkę energicznie mieszając ( żeby całość się nie przypaliła). Ciasto będzie gotowe wtedy, kiedy będzie miało szklisty wygląd i będzie odchodziło od ścianek rondelka. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta wbić jaja i zmiksować na gładkie ciasto. Przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na blachę (posmarowaną masłem) okrągłe porcje ciasta w dość dużych odstępach, ponieważ ciasto będzie dość sporo rosło. Piec 20-30 minut w 200 stopniach. Odstawić do wystudzenia. Przekroić na pół.
PRZYGOTOWANIE KREMU: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i wycisnąć szprycą cukierniczą na spody ptysi nałożyć "czapeczki" i obficie posypać cukrem pudrem. *przepis inspirowany tym z bloga "Moje Wypieki" * mi wyszło 12 sztuk , ale ilość zależy od tego jak duże będąnasze ptysie.
PRZYGOTOWANIE KREMU: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i wycisnąć szprycą cukierniczą na spody ptysi nałożyć "czapeczki" i obficie posypać cukrem pudrem. *przepis inspirowany tym z bloga "Moje Wypieki" * mi wyszło 12 sztuk , ale ilość zależy od tego jak duże będąnasze ptysie.
edytaha
Gosia85
:)
2milutka
zbysiowa
Gosia85
moje również :)
Seba84
gosia56