Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Ptysie z bitą śmietaną według Gosi85

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Słodkie ptysie z bitą śmietaną - ich wygląd i smak mówią same za siebie. Doskonałe na deser lub do kawy czy herbaty.

Ptysie z bitą śmietaną według Gosi85 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ptysie z bitą śmietaną według Gosi85

 

 

  • SKŁADNIKI NA KREM
  • 1 litr śmietany 36%
  • cukier (w zależności od upodobań)

Sposób przygotowania:

Ptysie z bitą śmietaną według Gosi85
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Wodę z masłem lub margaryną zagotować w rondelku z grubym dnem. Następnie dodać mąkę energicznie mieszając ( żeby całość się nie przypaliła). Ciasto będzie gotowe wtedy, kiedy będzie miało szklisty wygląd i będzie odchodziło od ścianek rondelka. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta wbić jaja i zmiksować na gładkie ciasto. Przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na blachę (posmarowaną masłem) okrągłe porcje ciasta w dość dużych odstępach, ponieważ ciasto będzie dość sporo rosło. Piec 20-30 minut w 200 stopniach. Odstawić do wystudzenia. Przekroić na pół.



PRZYGOTOWANIE KREMU: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i wycisnąć szprycą cukierniczą na spody ptysi nałożyć "czapeczki" i obficie posypać cukrem pudrem. *przepis inspirowany tym z bloga "Moje Wypieki" * mi wyszło 12 sztuk , ale ilość zależy od tego jak duże będąnasze ptysie.
Ptysie z bitą śmietaną według Gosi85
Ciasto parzone na bazie wody masła i mąki...
Ptysie z bitą śmietaną według Gosi85
Przygotowane ciasto wycisnąc szprycą cukierniczą ....
Ptysie z bitą śmietaną według Gosi85
Ptysie po upieczeniu nie wypełnione jeszcze kremem...przekroić wzdłuż