Sposób przygotowania:
Profiterolki kibica
Truskawki, umyć, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Przełożyć na patelnię, dodać cukier i cukier waniliowy, smażyć, cały czas mieszając ok. 5 minut. Lekko ostudzić przez ok. 2-3 minuty, dodać chia, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, wsypać cukier, zagotować. Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Mleko zestawić z palnika, wlać mieszankę z mąką, z powrotem wstawić na palnik.
Mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 20-30 sekund. Ostudzić. Do miski wyłożyć masło, stopniowo dodając zimny budyń, utrzeć masę. Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone masło, zagotować. Na wrzącą wodę wsypać mąkę, cały czas przy tym mieszając, gotować do momentu aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondelka i stworzy jednolitą kulę.
Odstawić do całkowitego ostudzenia. Wbić całe jajka, zmiksować blenderem na jednolite ciasto. Przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką, Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać 2,5-3 cm kółka. Lekko wilgotnymi palcami wyrównać i lekko spłaszczyć wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić. Do szprycy z końcówką do nadziewania pączków wyłożyć truskawkowy dżem, nadziewać do połowy objętości. Układać wbiciem do góry.
Szprycę umyć, nałożyć budyniowy krem, nadziewać przez ten sam otwór aż do momentu "wychodzenia" nadzienia, usunąć nadmiar. Wierzch profiterolek posypać cukrem pudrem.
Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, wsypać cukier, zagotować. Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Mleko zestawić z palnika, wlać mieszankę z mąką, z powrotem wstawić na palnik.
Mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 20-30 sekund. Ostudzić. Do miski wyłożyć masło, stopniowo dodając zimny budyń, utrzeć masę. Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone masło, zagotować. Na wrzącą wodę wsypać mąkę, cały czas przy tym mieszając, gotować do momentu aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondelka i stworzy jednolitą kulę.
Odstawić do całkowitego ostudzenia. Wbić całe jajka, zmiksować blenderem na jednolite ciasto. Przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką, Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać 2,5-3 cm kółka. Lekko wilgotnymi palcami wyrównać i lekko spłaszczyć wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić. Do szprycy z końcówką do nadziewania pączków wyłożyć truskawkowy dżem, nadziewać do połowy objętości. Układać wbiciem do góry.
Szprycę umyć, nałożyć budyniowy krem, nadziewać przez ten sam otwór aż do momentu "wychodzenia" nadzienia, usunąć nadmiar. Wierzch profiterolek posypać cukrem pudrem.