Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ptysie zapiekane z farszem z mięsa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ptysie z mięsem to smaczny dodatek do czystego czerwonego barszczu.

Ptysie zapiekane z farszem z mięsa

Składniki:

Ptysie zapiekane z farszem z mięsa

 

 

Sposób przygotowania:

Ptysie zapiekane z farszem z mięsa
Do rondla wlać 1 szkl wody, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Następnie wsypać 1 szkl mąki, i ucierać do momentu aż ciasto będzie szkliste i odchodzi od garnka. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do chłodnego ciasta wbijać po jednym jajku (łącznie 5 szt), ciągle ucierając. Pod koniec dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę okrągłe ptysie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 190-200 stopni około 15-20 minut. Mięso z kurczaka umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, włożyć obraną włoszczyzną, dodać soli, pieprzu i ugotować. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, obrać od kości, pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos. Olej wymieszać z 1 łyżką mąki, wlać mleko, przyprawę kucharek i zagotować. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Do przestudzonego sosu dodać surowe jajko, mięso, wymieszać. Upieczone ptysie przekroić wzdłuż na połowę, napełnić farszem, posypać żółtym serem. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp 180 stopni około 10 minut.