Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ptysie ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ptysie można posypać cukrem pudrem

Ptysie ze śmietaną

Składniki:

Ptysie ze śmietaną

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki stopionego masła
  • 6 jaj
  • łyżeczka spirytusu
  • łyżeczka cukru
  • żółtko
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • 2 szklanki ubitej kremowe śmietany
  • 1 czekolada
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Ptysie ze śmietaną
Zagotować wodę dodać masło i powoli wsypać mąkę i wyrabiać ciasto aż będzie odstawać od ręki. Ciasto przełożyć do makutry ocierać wbijając po jednym jajku aż masa będzie biała.
Dodać cukier i wlać spirytus.
Z gorącego ciasta formować kulki wielkości jajka liliputki.
Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posmarować rozmąconym jajkiem. Upiec na jasnozłoty kolor. Jak ciastka wystygną przekroić na polówki napełnić bitą śmietana i przykryć drugą połową. Czekoladę roztopić i polać nią ptysie.