Sposób przygotowania:
Ptysie ze śmietaną
Zagotować wodę dodać masło i powoli wsypać mąkę i wyrabiać ciasto aż będzie odstawać od ręki. Ciasto przełożyć do makutry ocierać wbijając po jednym jajku aż masa będzie biała.
Dodać cukier i wlać spirytus.
Z gorącego ciasta formować kulki wielkości jajka liliputki.
Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posmarować rozmąconym jajkiem. Upiec na jasnozłoty kolor. Jak ciastka wystygną przekroić na polówki napełnić bitą śmietana i przykryć drugą połową. Czekoladę roztopić i polać nią ptysie.
Dodać cukier i wlać spirytus.
Z gorącego ciasta formować kulki wielkości jajka liliputki.
Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posmarować rozmąconym jajkiem. Upiec na jasnozłoty kolor. Jak ciastka wystygną przekroić na polówki napełnić bitą śmietana i przykryć drugą połową. Czekoladę roztopić i polać nią ptysie.