jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ptysiowe knedle ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Jeśli sezon na śliwki to obowiązkowe knedel z ich udziałem!!!! Z cynamonowym cukrem smakują wyjątkowo!!!

Ptysiowe knedle ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ptysiowe knedle ze śliwką

 

  • Składniki:
  • 5 dag masła,
  • 0,5 kg mąki,
  • 2 duże jajka,
  • Szczypta soli,
  • 2 szklanki mleka pełnego,
  • Około 70 dag śliwek
  • Posypka:
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • ¾ -1 łyżeczki cynamonu,
  • 4 łyżki płatków migdałowych,
  • 5 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Ptysiowe knedle ze śliwką
Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim masło. Gdy to się rozpuści wsypujemy 40 dag mąki. Za pomocą drewnianej pałki mieszamy ciasto. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dokładamy do niego jajka, sól oraz pozostałą mąkę. Zarabiany ciasto. Gotowe wałkujemy i dzielimy na kwadraty. Na każdym kwadracie układamy wcześniej wypestkowane śliwki. Formujemy knedle. Tak przygotowane gotujemy około 10 minut w posolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po wyjęciu delikatnie przelewamy je ciepłą wodą, porcjujemy na talerze, polewamy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonowym cukrem oraz uprażonymi płatkami.Dekorujemy listkami melisy. Podajemy. POSYPKA: Cukier łączymy z cynamonem. Masło rozpuszczamy, a płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
Ptysiowe knedle ze śliwką
W mleku rozpuszczamy masło. następnie dodajemy mąkę.
Ptysiowe knedle ze śliwką
Do gotowej kluski dodajemy jajka i pozostała make.
Ptysiowe knedle ze śliwką
Gotowe ciasto wałkujemy, dzielimy na części i nakładamy knedle.
Ptysiowe knedle ze śliwką
Uformowane knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie.