Sposób przygotowania:
Ptysiowe knedle ze śliwką
Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim masło. Gdy to się rozpuści wsypujemy 40 dag mąki. Za pomocą drewnianej pałki mieszamy ciasto. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dokładamy do niego jajka, sól oraz pozostałą mąkę. Zarabiany ciasto. Gotowe wałkujemy i dzielimy na kwadraty. Na każdym kwadracie układamy wcześniej wypestkowane śliwki. Formujemy knedle. Tak przygotowane gotujemy około 10 minut w posolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po wyjęciu delikatnie przelewamy je ciepłą wodą, porcjujemy na talerze, polewamy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonowym cukrem oraz uprażonymi płatkami.Dekorujemy listkami melisy. Podajemy. POSYPKA: Cukier łączymy z cynamonem. Masło rozpuszczamy, a płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.