Sposób przygotowania:
Ptysiowiec z jeżynami
Masło i sól zagotować w szerokim rondlu ze szklanką wody.
Przesianą mąkę wsypać do gotującej się wody z masłem i mieszać raźno, trzymać na ogniu tak długo, aż masa będzie odstawać od brzegów i utworzy jedną wielką kulę- po 3-5 minutach.
Masę przełożyć do miski i lekko ją ostudzić, wkręcać do niej po jednym jajku i proszek do pieczenia.
Blachę 25*35 cm i małą foremkę keksową posmarować masłem i wyłożyć je ciastem na grubość około 0,5 cm, natłuszczonymi rękoma.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.
Ciasto wyrośnięte utworzy urozmaicony krajobraz z górkami i dolinami.
Ciasto jasnozłote wyjąć z piekarnika, ciasto na blasze pozostawić do wystygniecia, a ciasto z foremki jeszcze ciepłe podzielić na płatki.
Ciasto z blachy przeciąć na pół.
Około 1/3 śmietanki ułożyć na jedną połowę ciasta, na to jeżyny, dorodniejsze zostawić do dekoracji wierzchu ciasta, na nie warstwę śmietanki.
Przykryć drugą połową ciasta z blachy, na nie ułożyć resztę śmietanki, posypać płatkami ciasta z małej foremki i cukrem pudrem.
Ozdobić jeżynami.
Przesianą mąkę wsypać do gotującej się wody z masłem i mieszać raźno, trzymać na ogniu tak długo, aż masa będzie odstawać od brzegów i utworzy jedną wielką kulę- po 3-5 minutach.
Masę przełożyć do miski i lekko ją ostudzić, wkręcać do niej po jednym jajku i proszek do pieczenia.
Blachę 25*35 cm i małą foremkę keksową posmarować masłem i wyłożyć je ciastem na grubość około 0,5 cm, natłuszczonymi rękoma.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.
Ciasto wyrośnięte utworzy urozmaicony krajobraz z górkami i dolinami.
Ciasto jasnozłote wyjąć z piekarnika, ciasto na blasze pozostawić do wystygniecia, a ciasto z foremki jeszcze ciepłe podzielić na płatki.
Ciasto z blachy przeciąć na pół.
Około 1/3 śmietanki ułożyć na jedną połowę ciasta, na to jeżyny, dorodniejsze zostawić do dekoracji wierzchu ciasta, na nie warstwę śmietanki.
Przykryć drugą połową ciasta z blachy, na nie ułożyć resztę śmietanki, posypać płatkami ciasta z małej foremki i cukrem pudrem.
Ozdobić jeżynami.