jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ptysiowiec z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjny ptysiowiec z jeżynami, polecanane ciasto z owocami lata

Ptysiowiec z jeżynami

Składniki:

Ptysiowiec z jeżynami

 

  • 1/4 opakowania masła roślinnego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • sól-szczypta
  • 50 dag jeżyn
  • 3 szklanki bitej śmietanki
  • masło - do wysmarowania formy
  • cukier puder - do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ptysiowiec z jeżynami
Masło i sól zagotować w szerokim rondlu ze szklanką wody.

Przesianą mąkę wsypać do gotującej się wody z masłem i mieszać raźno, trzymać na ogniu tak długo, aż masa będzie odstawać od brzegów i utworzy jedną wielką kulę- po 3-5 minutach.

Masę przełożyć do miski i lekko ją ostudzić, wkręcać do niej po jednym jajku i proszek do pieczenia.

Blachę 25*35 cm i małą foremkę keksową posmarować masłem i wyłożyć je ciastem na grubość około 0,5 cm, natłuszczonymi rękoma.

Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.

Ciasto wyrośnięte utworzy urozmaicony krajobraz z górkami i dolinami.

Ciasto jasnozłote wyjąć z piekarnika, ciasto na blasze pozostawić do wystygniecia, a ciasto z foremki jeszcze ciepłe podzielić na płatki.

Ciasto z blachy przeciąć na pół.

Około 1/3 śmietanki ułożyć na jedną połowę ciasta, na to jeżyny, dorodniejsze zostawić do dekoracji wierzchu ciasta, na nie warstwę śmietanki.

Przykryć drugą połową ciasta z blachy, na nie ułożyć resztę śmietanki, posypać płatkami ciasta z małej foremki i cukrem pudrem.

Ozdobić jeżynami.