szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ptyśki.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ptysie z bitą śmietaną i truskawkami

Ptyśki. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ptyśki.

 

 

Sposób przygotowania:

Ptyśki.
Margarynę wkładamy do garnka i roztapaimy na ogniu. Gdy cała się roztopi dolewamy wodę i dodajemy szczyptę soli. Całość mieszmay, a gdy zacznie się gotować wsypujemy mąkę i mieszamy aż powstanie gładnie ciasto, które będzie odchodzić od brzegów garnka. Masę studzimy. Do ostudzonej masy wbijamy po jednym jajku i ciągle mieszamy. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i wykłądamy na niego łyżką porcje ciasta. Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni w rozgrzanym piekarniku. W czasie gdy ptysie się pieką przygotowujemy bitą śmietanę wg przepisu na opakowaniu (miksujemy zawartość torebki z mlekiem). Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na plasterki. Ptysie po upieczeniu przekrajamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i dodajemy do każdej kilka plasterków truskawki. Przykrywamy drugą połówką. Ptysie z wierzchu można posypywać cukrem pudrem.
Ptyśki.
Potrzebujemy mąkę, margarynkę, jajka i nadzienie.
Ptyśki.
Margarynę rozpuszczamy i dolewamy wode.
Ptyśki.
Masę nakładamy na blaszkę łyżką i pieczemy.
Ptyśki.
Gotowe ptysie przekrajamy na połówki i wypełniamy śmietaną i truskawkami.

Tagi:

jajko jajka