2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Puchata baba

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekka puchata baba która najlepiej smakuje z kubkiem zimnego mleka lub gorącego kakao..zapraszam na kawałeczek ciasta:)

Puchata baba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puchata baba

 

 

Sposób przygotowania:

Puchata baba
Margarynę wyjmujemy duzo wczesniej z lodówki żeby osiągnęła temp pokojową.Wkładamy do miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy,miksujemy na puszystą masę,nie przerywając ucierania wbijamy stopniowo po jednym jajku aż do skończenia. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do masy,dokładnie wszystko razem utrzeć,na koniec wlać olej oraz ocet i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłozonej pergaminem formy keksowej o wymiarach 12/39 cm,pieczemy około 45 minut w temp 180*c Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy pudrem.
Puchata baba
mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia
Puchata baba
następnie ucieramy margarynę z cukrami do białości
Puchata baba
wbijamy po jednym jajku oraz dodajemy mąkę olej i ocet
Puchata baba
przekładamy ciasto do formy keksowej i pieczemy