ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Puchate faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i puchate słodkości

Puchate faworki

Składniki:

Puchate faworki

 

  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżi cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 łyża spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Puchate faworki
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać mąę, proszek do pieczenia, sól, jajka i spirytus. Zagnieść ciasto. Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa i chłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasato rozwałkować, nożem wycinać paski. Każdy naciąć w środku i jeden koniec przełożyć przez nacięcie. Olej rozgrzać i porcjami smażyć faworki. Osuszyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.