justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Puchowe babeczki z truskawkami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Idealne na sezon truskawkowy na 6 sztuk

Puchowe babeczki z truskawkami.

Składniki:

Puchowe babeczki z truskawkami.

 

  • 50 dkg truskawek
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 5 dag herbatniczków migdałowych
  • 15 dag biszkoptów
  • truskawki do dekoracji
  • 12 dag masła

Sposób przygotowania:

Puchowe babeczki z truskawkami.
1. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na 15 min, aby napęczniała. W tym czasie przebierz i opłucz truskawki.Połowę z nich pokrój na plaserki. 2. Wyłóż folią 6 filiżanek o poj. 200 ml. Spód i brzegi filiżanek przykryj plasterkami truskawek, układając je na zakładkę. 3. Pozostałe truskawki zmiksuj z serkiem mascarpone, cukrem i sokiem z cytryny. Spęczniałą żelatynę podgrzewaj, mieszając aż się rozpuści. Dodaj łyżkę masy mascarpone, wymieszaj, połącz z pozostałą masą.Na koniec całość wymieszaj ze śmietanką ubitą na sztywno. Kremem napełnij filiżanki z truskawkami. 4. Stop masło. W malakserze zmiel biszkopciki lub drobno pokrusz. Wymieszaj je z masłem. Po porcji powstałej masy równomiernie rozsmaruj na tężejącym kremie truskawkowym. Lekko dociśnij. Deser ochładzaj około 12 godzin. Przed podaniem wytrząsij go z filiżanek, usuń folię. Udekoruj truskawkami.