Sposób przygotowania:
Tort na czterdziestkę
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodawać po jednym żółtku. Gdy białka połączą się z żółtkami dodawać po łyżce mąk zmieszanych z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać. Do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm ( wymiary u góry blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę.
Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 40 - 45 minut w zależności od piekarnika. Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.
Mocno schłodzone mascarpone ( 500 g ) utrzeć z cukrem.
Potem do mascarpone wlać też bardzo zimną śmietanę ( 1 l ) i ubić na sztywno. Śmietanę wstawić do lodówki i przygotować owoce. Część zostawić do dekoracji.
Blaty biszkoptowe nasączyć sokiem z brzoskwiń. Pierwszy placek położyć na tacce, rozsmarować dżem, wyłożyć porcję śmietany i owoców. Zakryć drugim plackiem, wyłożyć śmietanę i owoce. Cały tort pokryć śmietaną i wstawić do lodówki.
Pozostałe mascarpone utrzeć z cukrem dodając barwnik. Potem wlać śmietanę i ubić ją. Udekorować tort śmietaną i owocami oraz perełkami.
Tort schłodzić.
Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 40 - 45 minut w zależności od piekarnika. Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.
Mocno schłodzone mascarpone ( 500 g ) utrzeć z cukrem.
Potem do mascarpone wlać też bardzo zimną śmietanę ( 1 l ) i ubić na sztywno. Śmietanę wstawić do lodówki i przygotować owoce. Część zostawić do dekoracji.
Blaty biszkoptowe nasączyć sokiem z brzoskwiń. Pierwszy placek położyć na tacce, rozsmarować dżem, wyłożyć porcję śmietany i owoców. Zakryć drugim plackiem, wyłożyć śmietanę i owoce. Cały tort pokryć śmietaną i wstawić do lodówki.
Pozostałe mascarpone utrzeć z cukrem dodając barwnik. Potem wlać śmietanę i ubić ją. Udekorować tort śmietaną i owocami oraz perełkami.
Tort schłodzić.