SUPERPRZEPIS

Pudding jagodowy

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pudding jagodowy Więcej zdjęć (5)

Coś pysznego. Chałka przesiąknięta masą jajeczną w połączeniu z jagodami i chrupkim wierchem smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Pudding jagodowy

składniki

  • 5 jajek,
  • 250 gram serka mascarpone,
  • 1 szklanka jagód
  • ¾ chałki (7 grubych kromek),
  • ¼ szklanki mleka,
  • cukier waniliowy,
  • cynamon do posypania
  • Dekoracja:
  • 4 kostki białej czekolady,
  • cukier puder do posypania,
  • bławatek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pudding jagodowy

ETAP 1

Pudding jagodowy
pokrojoną chałkę umieszczamy w naczyniu do zapiekania

Chałkę kroimy w grube kwadraty i przekładamy do naczynia żaroodpornego (25 x 17 cm).

ETAP 2

Pudding jagodowy
jagody wykładamy na chałkę

Pieczywo posypujemy ¾ szklanką jagód i delikatnie mieszamy, by jagody wymieszać z chałką.

ETAP 3

Pudding jagodowy
Składniki spoiwa miksujemy

W oddzielnej misce umieszczamy jajka, serek, mleko oraz cukier waniliowy. Całość miksujemy.

ETAP 4

Pudding jagodowy
spoiwem zalewamy chałkę i jagody

Chałkę i owoce zalewamy przygotowaną mieszaniną jajeczną. Na wierzch wykładamy pozostałe owoce. Całość lekko posypujemy cynamonem.

ETAP 5

Pudding jagodowy
rozdrobnioną czekoladą posypujemy całość po upieczeniu

Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 30 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy i posypujemy czekoladą pokrojoną w wiórka.

Gdy czekolada się rozpłynie pudding dekorujemy i podajemy.


Tagi:

deser