slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 811]

Pudding ryżowy z frużeliną truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny, kremowy pudding ryżowy z frużeliną truskawkową. Pudding może być słodką kolacją, śniadaniem lub obiadem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Polecam.

Pudding ryżowy z frużeliną truskawkową

Składniki:

Pudding ryżowy z frużeliną truskawkową

 

  • pudding: 1/2 szkl ryżu do risotta
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • frużelina: 500 g truskawek
  • 1/2 szkl wody
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody zimnej

Sposób przygotowania:

Pudding ryżowy z frużeliną truskawkową
Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę i mleko oraz wsypujemy ryż. Zagotowujemy i na malutkim gazie gotujemy przez ok. 15 minut-często mieszamy. Pod koniec gotowania słodzimy.

Frużelina: truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Przekładamy je do garnka, słodzimy ksylitolem i zalewamy 1/2 szkl wody. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, aż owoce zaczną się lekko rozpadać. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 3 łyżkach wody i wlewamy do owoców. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do miseczek przekładamy pudding ryżowy, obok nakładamy frużelinę truskawkową i podajemy.

Smacznego.