edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pudding z chia i kaki

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ten deser to moje pierwsze spotkanie z szałwią hiszpańską. Napęczniałe nasionka mają bardzo przyjemną konsystencję i przyjmują smak pozostałych dodatków.

Pudding z chia i kaki

Składniki:

Pudding z chia i kaki

 

  • 3 łyżki nasion chia
  • 1-2 łyżeczki miodu pomarańczowego
  • 1 szklanka mleka – u mnie bezlaktozowe
  • dojrzały owoc kaki (Sharon)
  • sok z cytryny
  • garść mrożonych malin

Sposób przygotowania:

Pudding z chia i kaki

ETAP 1:

Pudding z chia i kaki
Nasiona szałwi hiszpańskiej trzeba namoczyć, aby spęczniały.

Maliny rozłożyć pojedynczą warstwą na talerzyku, odstawić do lodówki, aby się powoli rozmroziły.
Do nasion chia dodać miód, zalać mlekiem i dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na kilka godzin.

ETAP 2:

Pudding z chia i kaki
Owoc kaki zmiksować na mus i doprawić sokiem z cytryny.

Po tym czasie kaki umyć, obrać, pokroić na kawałki i zmiksować, doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Napęczniałe nasionka chia rozłożyć do dwóch szklanek, ułożyć na nich połowę malin, przykryć musem z kaki.
Na wierzchu rozłożyć pozostałe maliny.