domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Pudding z rabarbarem i sosem karmelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny pudding z rabarbarem, jabłkami i sosem karmelowym. Zbilansowana kwaskowatość jabłek i rabarbaru idealnie uzupełnia się ze słodkim sosem karmelowym.

Pudding z rabarbarem i sosem karmelowym

Składniki:

Pudding z rabarbarem i sosem karmelowym

 

  • 5 jabłek
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 150 g masła
  • SOS KARMELOWY:
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g miodu
  • 2 łyżki melasy (z cukru trzcinowego)
  • Dodatki: cukier puder, jogurt lub lody waniliowe

Sposób przygotowania:

Pudding z rabarbarem i sosem karmelowym
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę 20x30cm wysmarować tłuszczem. Jabłka i rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, włożyć do formy. W misce ubić jajka, aż piana będzie puszysta, dodać cukier i ubijać jeszcze 5 minut, aż piana zgęstnieje. Dodać do jajek przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, wlać mleko i roztopione masło. Zmiksować wszystko na gładką jednolitą masę, wyłożyć na owoce i rozsmarować po całej powierzchni.

Sos karmelowy: Do rondelka wlać 100 ml wody, dodać cukier, miód i melasę. Mieszać podgrzewając aż cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień i zagotować. Wylać (najlepiej po jednej łyżce) na ciasto (na całą powierzchnię) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 – 35 minut aż wierzch będzie miał złoty kolor.