zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pudliszkowa - bazyliowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

pomidorowa z bazyliową nutą

Pudliszkowa - bazyliowa

Składniki:

Pudliszkowa - bazyliowa

 

  • 1 l zimnej wody
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła włoskie do smaku
  • Dodatkowo :
  • włoskie paluszki chlebowe z czosnkiem

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa - bazyliowa
Skrzydełka umyć a warzywa obrać i także umyć. Wodę wlać do garnka, włożyć skrzydełka i zagotować. Dodać warzywa i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Następnie do drugiego garnka przełożyć warzywa i skrzydełka i przelać wywar przez sitko. Dodać koncentrat i przyprawy a bazylię rozetrzeć w dłoniach i także wsypać do zupy. Zupe dokładnie wymieszać aż koncentrat się rozpuści. Dalej gotować aż warzywa będą miękkie. Za pomocą blendera zmiksować wszystkie warzywa w zupie. ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Gotową zupę nalewać na talerze i podawać z paluszkami chlebowymi.