ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Pudliszkowa pomidorowa z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomidorowa z krewetkami na bazie koncentratu

Pudliszkowa pomidorowa z krewetkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pudliszkowa pomidorowa z krewetkami

 

  • Na wywar: (można wykorzystać niedzielny rosół)
  • 1 udko z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki korzeń
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora

 

  • 1 koncentrat pomidorowy Pudliszki (200 g)
  • 3 łyżki masła
  • 100 g mrożonych krewetek Black Tiger
  • 2 duże ząbki czosnku
  • suszona natka pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • przyprawa warzywna do zupy
  • cukier (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa pomidorowa z krewetkami
Jeśli nie mamy wywaru, zaczynamy od przygotowania bulionu: udko z kurczaka zalewamy 2,5 litra wody ,zagotowujemy i gotujemy około 30 minut (zbieramy ewentualnie szumowiny),po tym czasie dodajemy obrane i pokrojnone na mniejsze kawałki warzywa. Gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie mozemy warzywa i mięso wyciągnąć, do wywaru dodajemy natomiast koncentrat uprzednio podsmażony 5 minut na patelni z łyżką masła. Całość gotujemy 10 minut, w trakcie dodajemy przyprawy. Krewetki odmrożone obieramy z ogonków i wrzucamy na patelnię z 2 łyżkami masła,podsmażamy 5 minut, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,szczyptę soli,pieprzu oraz suszoną natkę,podsmażamy jeszcze 3 minuty. Zupę rozlewamy na talerze i dodajemy po kilka krewetek. Smacznego :)
Pudliszkowa pomidorowa z krewetkami
Bazą zupy jest wywar i koncentrat pomidorowy
Pudliszkowa pomidorowa z krewetkami
krewetki podsmażamy na maśle z czosnkiem i natką