Sposób przygotowania:
Pudliszkowa z arabskim akcentem
Mięso mielimy razem z czosnkiem i cebulą, dodajemy do mięsa ryż i zmielone ziarna kolendry, kminku i pieprzu. Dodajemy jajo, pietruszkę, solimy do smaku – mieszamy dokładnie. Na posmarowanych olejem kawałeczkach folii aluminiowej rozsypujemy ziarna słonecznika, nakładamy prostokątny placek masy, na środku wzdłuż układamy namoczony patyczek i zwijamy je w kształt kebabu. Zawinięte w folię pieczemy w nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut. Rozwijamy folię i pieczemy z termoobiegiem kolejne około 10 minut tak, by ziarenka ładnie się zarumieniły. Bulion zagrzewamy w garnku, dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki z ziołami, dodajemy paprykę w proszku i chilli . Doprawiamy zupę solą i miodem do smaku. Nalewamy zupę do miseczek, podajemy z mięsnymi paluszkami.