jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pudliszkowa z arabskim akcentem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa Pudliszkowa z aromatycznymi, sycącymi paluszkami a la Kebab może być z powodzeniem daniem czwartkowym jednogarnkowym.

Pudliszkowa z  arabskim akcentem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pudliszkowa z arabskim akcentem

 

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego z ziołami Pudliszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta chilli
  • sól, miód i pieprz ziołowy do doprawienia zupy
  • 1 duże jajo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ugotowanego kleistego ryżu
  • 25 dag mięsa z drobiu (surowego lub upieczonego bez skóry)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • sól do smaku
  • olej roślinny
  • listki bazylii do dekoracji
  • patyczki do szaszłyków
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa z arabskim akcentem
Mięso mielimy razem z czosnkiem i cebulą, dodajemy do mięsa ryż i zmielone ziarna kolendry, kminku i pieprzu. Dodajemy jajo, pietruszkę, solimy do smaku – mieszamy dokładnie. Na posmarowanych olejem kawałeczkach folii aluminiowej rozsypujemy ziarna słonecznika, nakładamy prostokątny placek masy, na środku wzdłuż układamy namoczony patyczek i zwijamy je w kształt kebabu. Zawinięte w folię pieczemy w nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut. Rozwijamy folię i pieczemy z termoobiegiem kolejne około 10 minut tak, by ziarenka ładnie się zarumieniły. Bulion zagrzewamy w garnku, dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki z ziołami, dodajemy paprykę w proszku i chilli . Doprawiamy zupę solą i miodem do smaku. Nalewamy zupę do miseczek, podajemy z mięsnymi paluszkami.
Pudliszkowa z  arabskim akcentem
Mięso mielimy razem z czosnkiem i cebulą, dodajemy do mięsa ryż i zmielone ziarna kolendry, kminku i pieprzu.
Pudliszkowa z  arabskim akcentem
Bulion zagrzewamy w garnku, dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki z ziołami, dodajemy paprykę w proszku i chilli .
Pudliszkowa z  arabskim akcentem
Zupę podajemy udekorowaną listkami bazylii