jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pudliszkowa z warzywnym pazurkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To Zupa Pudliszkowa doskonała na poniedziałek, zagęszczona warzywami z rosołu. Czerwony krem jest pikantny, biały delikatny, b. aromatyczne.

Pudliszkowa z  warzywnym pazurkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowa z warzywnym pazurkiem

 

  • 3/4 litra rosołu z niedzieli
  • warzywa ugotowane w rosole (2 duże pietruszki, 1 duża pietruszka i spory kawałek selera)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego 30 % Pudliszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta chilli do smaku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub1 łyżeczka suszonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki śmietanki kremowej
  • sól i pieprz biały do smaku
  • 2 łyżeczki miodu
  • listki bazylii do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa z warzywnym pazurkiem
Rozdzielamy warzywa z rosołu, oddzielniemarchewkę, oddzielnie białe warzywa. Obieramy cebulę, siekamy ją drobno po czym szklimy ją na maśle w rondelku. Dodajemy pokrojone białe warzywa, zalewamy je połową rosołu. Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito. Dodajemy pieprz ziołowy, 1 łyżeczkę miodu, doprawiamy solą i pieprzem białym do smaku. Doprowadzamy do zagotowania, zaprawiamy śmietanką i zdejmujemy z ognia. W czasie gdy biały krem się podgrzewa zajmujemy się czerwonym. Do drugiego garnka wkładamy pokrojoną marchewkę. Zalewamy ją połową rosołu. Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito.Dodajemy 1 łyżkę świeżej lub 1 łyżeczkę suszonej bazylii, paprykę słodką oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą , miodem i chilli do smaku. Doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia.Do miseczek wlewamy naprzemiennie z jednej strony białą zupę z drugiej czerwoną po pół chochelki. Z białej na górze formujemy pazurki. Wykałaczką przeciągamy między białą i czerwoną stroną, by powstał wzorek. Dekorujemy listkami bazylii . Podajemy z bagietką lub paluchem razowym.
Pudliszkowa z  warzywnym pazurkiem
Do przesmażonej na maśle cebuli dodajemy białe warzywa.
Pudliszkowa z  warzywnym pazurkiem
Miksujemy białe warzywa blenderem lub przecieramy przez sito. Dodajemy pieprz ziołowym,
Pudliszkowa z  warzywnym pazurkiem
Miksujemy czerwone warzywa blenderem lub przecieramy przez sito, dodajemy koncentrat pomidorowy.
Pudliszkowa z  warzywnym pazurkiem
Z białej zupy na górze formujemy pazurki. Wykałaczką przeciągamy między białą i czerwoną stroną, by powstał wzorek.