Sposób przygotowania:
Pudliszkowa z warzywnym pazurkiem
Rozdzielamy warzywa z rosołu, oddzielniemarchewkę, oddzielnie białe warzywa. Obieramy cebulę, siekamy ją drobno po czym szklimy ją na maśle w rondelku. Dodajemy pokrojone białe warzywa, zalewamy je połową rosołu. Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito. Dodajemy pieprz ziołowy, 1 łyżeczkę miodu, doprawiamy solą i pieprzem białym do smaku. Doprowadzamy do zagotowania, zaprawiamy śmietanką i zdejmujemy z ognia. W czasie gdy biały krem się podgrzewa zajmujemy się czerwonym. Do drugiego garnka wkładamy pokrojoną marchewkę. Zalewamy ją połową rosołu. Miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito.Dodajemy 1 łyżkę świeżej lub 1 łyżeczkę suszonej bazylii, paprykę słodką oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą , miodem i chilli do smaku. Doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia.Do miseczek wlewamy naprzemiennie z jednej strony białą zupę z drugiej czerwoną po pół chochelki. Z białej na górze formujemy pazurki. Wykałaczką przeciągamy między białą i czerwoną stroną, by powstał wzorek. Dekorujemy listkami bazylii . Podajemy z bagietką lub paluchem razowym.
zbysiowa
Pyza
KasiaJulcia