Sposób przygotowania:
pulchne jagodzianki
Drożdże rozpuszczam w mleku. Dodaję do nich łyżkę miodu naturalnego i również rozpuszczam. Do miski przesiewam mąkę wraz z cukrem waniliowym. Dodajemy cukier, wbijamy jajko, wlewamy drożdże z mlekiem i miodem, dodajemy olej , szczyptę soli. Ciasto zagniatam dość długo aby nie miało żadnych grudek. Przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 40 minutach, kiedy ciasto podwoi swoją objętość zabieram się za nadziewanie. Dokładnie myję jagódki i odrywam kawałki ciasta formując z nich kulki, rozpłaszczam, układam nadzienie i przykrywam kolejnym placuszkiem ciasta sklejając boki. Bułeczki ponownie odkładam do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smaruję rozbełtanym jajkiem aby ładnie się zarumieniły. Piekarnik standardowo na 180 stopni i pieczemy około 15 minut aż nabiorą złocistego koloru, po wyciągnięciu zdobimy cukrem pudrem. Smacznego!