KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

pulchne jagodzianki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jagodzianki- drożdżowe babeczki z jagodami idealne dla dzieci i dla dorosłych. W duecie z kakao tworzą pyszny sposób na śniadanko. Polecam!

pulchne jagodzianki

Składniki:

pulchne jagodzianki

 

  • 300 g mąki pszennej
  • ok.10 g świeżych drożdży
  • 100 g jagódek
  • 2 jaja
  • 135ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka miodu naturalnego
  • łyżka cukru waniliowego
  • 15 ml oleju
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania jagodzianek

 

Sposób przygotowania:

pulchne jagodzianki
Drożdże rozpuszczam w mleku. Dodaję do nich łyżkę miodu naturalnego i również rozpuszczam. Do miski przesiewam mąkę wraz z cukrem waniliowym. Dodajemy cukier, wbijamy jajko, wlewamy drożdże z mlekiem i miodem, dodajemy olej , szczyptę soli. Ciasto zagniatam dość długo aby nie miało żadnych grudek. Przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 40 minutach, kiedy ciasto podwoi swoją objętość zabieram się za nadziewanie. Dokładnie myję jagódki i odrywam kawałki ciasta formując z nich kulki, rozpłaszczam, układam nadzienie i przykrywam kolejnym placuszkiem ciasta sklejając boki. Bułeczki ponownie odkładam do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smaruję rozbełtanym jajkiem aby ładnie się zarumieniły. Piekarnik standardowo na 180 stopni i pieczemy około 15 minut aż nabiorą złocistego koloru, po wyciągnięciu zdobimy cukrem pudrem. Smacznego!