Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Pulpety w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najprostsze i najsmaczniejsze pulpety to te nieskomplikowane, które wszyscy znamy z danych czasów kiedy były one bardzo popularne. Można również pulpety z sosem zamrozić będą na awaryjny obiad.

Pulpety w pomidorach  Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pulpety w pomidorach

 

  • 1,2 kg łopatki
  • 1/2 szklanki laszy manny
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 l bulionu
  • 1/2 l wody
  • 300 ml zblendowanych pomidorów
  • 1 marchewka

Sposób przygotowania:

Pulpety w pomidorach
Łopatkę mielimy, dodajemy do niej kaszę mannę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy.

Formujemy pulpety, obtaczamy w mące.

W szerokim garnku podgrzewamy wodę z bulionem, wrzucamy obtoczone pulpety i dodajemy pokrojona w kosteczkę marchewkę i gotujemy 15 minut,

Dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 5 minut. 
Pulety w pomidorach
mielimy mięso dodajemy do niego kaszę mannę i doprawiamy
Pulety w pomidorach
z uzyskanego mięsa formujemy niewielkie pulpety
Pulety w pomidorach
każdy z pulpetów obtaczamy w mące pszennej
Pulety w pomidorach
do gotujęcego wywaru wrzucamy pulpety i dodajemy marchewkę
Pulety w pomidorach
kolejno dodajemy pomidory zblendowane lub sok bądź przecier
Pulety w pomidorach
gotujemy całość i doprawiamy do smaku

Tagi:

pulpety dania