Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pulpety w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Pulpety w pomidorach:Bułkę tartą namoczyć w mleku. Rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i zrumienić drobniutko

Pulpety w pomidorach

Składniki:

Pulpety w pomidorach

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w pomidorach

Bułkę tartą namoczyć w mleku. Rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i zrumienić drobniutko pokrojoną cebulę. Do naczynia w którym moczyła się bułka włożyć mięso, wymieszać. Dodać część posiekanego czosnku, przyrumienioną cebulę, jajko, sól, paprykę. Wyrabiać (najlepiej dłonią) aż do całkowitego połączenia się składników. Ulepić pulpety i układać je na patelni z resztą oliwy z oliwek. Dusić aż pulpety się zrumienią. Pomidory podgrzać na wolnym ogniu, następnie dodać je do pulpetów i dusić 5 minut. Ziemniaki wysuszyć w piekarniku i pokroić w kosteczki, po czym połączyć z pulpetami i pomidorami. Pozostawić na wolnym ogniu parę chwil aby nabrały aromatu. Wyłożyć gotowe pulpety w pomidorach  na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.