Sposób przygotowania:
Pulpety w pomidorachBułkę tartą namoczyć w mleku. Rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i zrumienić drobniutko pokrojoną cebulę. Do naczynia w którym moczyła się bułka włożyć mięso, wymieszać. Dodać część posiekanego czosnku, przyrumienioną cebulę, jajko, sól, paprykę. Wyrabiać (najlepiej dłonią) aż do całkowitego połączenia się składników. Ulepić pulpety i układać je na patelni z resztą oliwy z oliwek. Dusić aż pulpety się zrumienią. Pomidory podgrzać na wolnym ogniu, następnie dodać je do pulpetów i dusić 5 minut. Ziemniaki wysuszyć w piekarniku i pokroić w kosteczki, po czym połączyć z pulpetami i pomidorami. Pozostawić na wolnym ogniu parę chwil aby nabrały aromatu. Wyłożyć gotowe pulpety w pomidorach na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.